Home Αξιοθεατα Αξιοθέατα Περιοχής Α

Περιοχή A - Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση

Αφετηρία της σταχυολόγησής μας η συμπρωτεύουσα, η πρωτεύουσα του ελληνικού βορρά, η πόλη που φέρει το όνομα της αδερφής του μεγάλου Αλεξάνδρου, η Θεσσαλονίκη. Αποτελεί πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο με σημαντικές εκδηλώσεις άξιες παρακολούθησης. 

Περισσότερα...
 

Η πόλη

E-mail Εκτύπωση

Στα ανατολικά του λιμανιού της, υψώνεται στα 32 μ. από το 1430 ο Λευκός Πύργος. Λευκό κατ' όνομα, γκρι-μπεζ στην ουσία, αυτό το κυκλικό κτίσμα, στήθηκε από τους Ενετούς και αποτελούσε τμήμα της παραλιακής οχύρωσης της πόλης, της οποίας σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν, όπως η Ακρόπολη για την Αθήνα, ο πύργος του Άιφελ για το Παρίσι και το Κολοσσαίο για τη Ρώμη.

Άλλα αξιόλογα μνημεία της πόλης είναι η Αψίδα του Γαλέριου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, γνωστός και σα Ροτόντα, χτισμένος στις αρχές του 3ου αιώνα μ. Χ. και ο Άγιος Δημήτριος, η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα, στη μνήμη του προστάτη και πολιούχου της πόλης. Τα τείχη της εποχής του Θεοδοσίου του Μεγάλου κρύβουν πίσω τους την Άνω Πόλη που θυμίζει την παλιά Θεσσαλονίκη. Το Πανόραμα με τις ωραίες βίλες του στις καταπράσινες πλαγιές του Χορτιάτη, μας προσφέρει μια εξαιρετική θέα της πόλης.

Από μουσεία έχουμε το Λαογραφικό, το Κέντρο Ιστορίας και φυσικά το Αρχαιολογικό όπου φυλάσσονται οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν στη Βεργίνα, που αν βρεθείτε στην περιοχή της δεν θα παραλείψετε μια επίσκεψη στους φημισμένους τάφους των βασιλέων της Μακεδονίας.

Περισσότερα...
 

Άγιο Όρος και Ουρανούπολη

E-mail Εκτύπωση

Κατεβαίνοντας προς το τελευταίο άκρο της Χαλκιδικής, τον Άθω, στην ανατολική πλευρά συναντάμε την Ιερισσό με τα ευρήματα της αρχαίας Ακάνθου, και λίγο πιο πέρα τα Νέα Ρόδα, το τελευταίο χωριό που συναντά κανείς πριν το Άγιο Όρος. Στα Νέα Ρόδα υπάρχουν τα ίχνη από τη διώρυγα που προσπάθησε να ανοίξει ο Ξέρξης το 480 π. Χ. ώστε να περάσουν τα πλοία του χωρίς να αναγκασθούν να κάνουν τον περίπλου του Άθω, όταν εκστράτευε κατά της Ελλάδας. Τόσο από τα Νέα Ρόδα, όσο και από την Ιερισσό μπορούν άνδρες και γυναίκες να ξεκινήσουν με καραβάκι για ένα πολύωρο ταξίδι στις ανατολικές ακτές του Άθω, να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του Αγίου Όρους και να δουν περιπλέοντας πλάι τους τα παραλιακά μοναστήρια της ανατολικής πλευράς, όπως τις μονές Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορα κλπ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τη δυτική πλευρά του Άθω, ξεκινώντας αυτή τη φορά το θαλασσινό ταξιδάκι από την Ουρανούπολη, το τελευταίο κοσμικό σημείο της δυτικής πλευράς, πριν από το άβατο του Αγίου Όρους. Μεταξύ των μοναστηριών που θα δείτε από την πλευρά αυτή είναι οι μονές Ξενοφώντα, Αγίου Παντελεήμονα (Ρώσικη) και η περίφημη Σιμωνόπετρα. Θα δείτε τη Δάφνη, το λιμάνι και είσοδο του Αγίου Όρους και θα καταλήξετε στα Καρούλια, τα κρεμαστά πάνω από τη θάλασσα σπήλαια όπου κάποτε ασκήτευαν ερημίτες μοναχοί. Στην Ουρανούπολη μπορείτε να δείτε επίσης τον παραδοσιακό οικισμό, που έχει κριθεί διατηρητέος και να επισκεφθείτε το βυζαντινό πύργο του.

Περισσότερα...
 

Χαλκιδική

E-mail Εκτύπωση

Κατηφορίζοντας προς τη Χαλκιδική είναι τα Πετράλωνα με το πασίγνωστο σπήλαιό τους, όπου βρέθηκαν παλαιοντολογικά ευρήματα μεγάλης σπουδαιότητας, όπως οστά και δόντια αρκούδας, λιονταριού και άλλων ζώων, ηλικίας -παρακαλώ- 600.000 ετών. Μαζί τους βρέθηκαν λίθινα εργαλεία και τμήματα σπονδύλων ανθρώπων. Εδώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανθρώπου του Νεάντερταλ, και που ξέρετε, ανάμεσα στους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που στολίζουν τις μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου, μπορεί να βρείτε και την απαρχή του γενεαλογικού σας δέντρου.

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας βρίσκονται τα λίγα εναπομείναντα ερείπια από την αρχαία Ποτείδαια, ενώ στην ανατολική ακτή της θα δούμε το μεσαιωνικό πύργο και το κάστρο της Νέας Φώκαιας. Τέλος, στην Καλλιθέα, υπάρχει ένα σημαντικό ιερό του Άμμωνα Δία.
Στο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Σιθωνίας, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολύνθου.

Στο κέντρο της Χαλκιδικής, στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία, πιο πάνω από το σκέλος της Σιθωνίας, βρίσκεται ο Πολύγυρος, η πρωτεύουσα του νομού, με το αρχαιολογικό του μουσείο, ενώ λίγο μετά την Αρναία συναντάμε τα Στάγιρα, την πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου και δασκάλου του Μ. Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη. Εκεί υπάρχουν αρχαία μεταλλεία και άλλα κτίσματα από τη μεσαιωνική εποχή.

Περισσότερα...
 

Από την Καβάλα στη Θράκη και τη Θάσο

E-mail Εκτύπωση

Πηγαίνοντας ανατολικότερα, προς την Καβάλα, μας περιμένει με τις ομορφιές του  το Παγγαίο όρος, το φημισμένο από την αρχαιότητα βουνό όπου λατρεύτηκε ο Διόνυσος και ανακαλύφθηκαν στην αρχαιότητα σημαντικά χρυσοφόρα κοιτάσματα. Οι στοές των αρχαίων αυτών μεταλλείων βρίσκονται στους ανατολικούς πρόποδες, κοντά στην Ελευθερούπολη. Αρχαιότητες όμως δεν λείπουν και από τη Νέα Πέραμο, όπου υπήρχε αρχαία πόλη. Τα ευρήματα από τα Άβδηρα, την Αμφίπολη και άλλες πόλεις της περιοχής σας περιμένουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας. Το Βυζάντιο και ο μεσαίωνας δηλώνουν την ύπαρξή τους στην πόλη αυτή με τα κατάλοιπα των τειχών στη συνοικία της Παναγίας και το μεσαιωνικό φρούριο. Το Ιμαρέτ θα γεμίσει με υπερηφάνεια τους επισκέπτες του, κυρίως τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, αφού εδώ γεννήθηκε και έζησε ο ιδρυτής του σημερινού αιγυπτιακού κράτους, ο ιδρυτής της Αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλυ. Πέρα από την ιστορική σημασία του, το Ιμαρέτ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τούρκικα οικοδομήματα εκείνης της εποχής και μια επίσκεψη στο εσωτερικό του ζωντανεύει αυτόματα τον παραδοσιακό μουσουλμανικό τρόπο ζωής  του καιρού εκείνου.

Περισσότερα...
 

Στον οδηγό κάμπινγκ CAMPINGREECE θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να οργανώσετε τις διακοπές σας με ευκολία και άνεση.

Βρείτε με μια ματιά τα κάμπινγκ που σας ενδιαφέρουν με βάση την περιοχή, δείτε στοιχεία για τον χώρο και τις παροχές καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Κατεβάστε τώρα, δωρεάν, τον οδηγό CAMPINGREECE σε μορφή pdf και… καλές διακοπές!

Map of Greece

Χάρτης Περιοχής ΑΤελευταία Νέα

Δημοφιλείς Δημοσιεύσεις

All Rights Reserved

Greek Campsites Annual Guide
Ιδιοκτησία της ARTIME LTD
Απαγορεύεται η αντιγραφή, παράφραση, αναδημοσίευση ή επανεκτύπωση μέρους ή όλων των περιεχομένων, των συμβόλων, των φωτογραφιών και των κειμένων του CAMPINGREECE χωρίς την άδεια του εκδότη.

Ισολογισμός 2015


Copyright © Campingreece Camping Guide. All Rights Reserved. Powered by artime advertising.